ΜΕΤΕΦΕΡΕ 10 ΕΚΑΤ. ΡΟΥΒΛΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΡΩΣΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»

Στη λίστα και η κόρη του Αναστασιάδη

Κι άλλα πολιτικά πρόσωπα φέρονται να έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου, ενεργώντας ως εκπρόσωποι εταιρειών.

Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ

Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς καλείται να δώσει επιπλέον εξηγήσεις για τη μεταφορά χρημάτων εκτός Κύπρου από την κόρη του, με την ιδιότητά της ως δικηγόρου εκπροσώπου ξένης εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό κανάλι Mega Κύπρου, η κυρία Ελσα Αναστασιάδου-Λούτσιου φέρεται να έστειλε από την Κύπρο στο εξωτερικό ποσόν 10 εκατ. ρουβλίων για λογαριασμό πελάτη (ρωσικής εταιρείας) του δικηγορικού γραφείου στο οποίο μέχρι πρότινος ήταν συνέταιρος ο Κύπριος πρόεδρος.

Το δικηγορικό γραφείο ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν διατηρεί χρήματα στην Κύπρο και πως το συγκεκριμένο ποσόν ήρθε στην Κύπρο μία ημέρα πριν επανεξαχθεί για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό κανάλι Mega Κύπρου, η κυρία Ελσα Αναστασιάδου-Λούτσιου φέρεται να έστειλε από την Κύπρο στο εξωτερικό ποσόν 10 εκατ. ρουβλίων για λογαριασμό πελάτη (ρωσικής εταιρείας) του δικηγορικού γραφείου στο οποίο μέχρι πρότινος ήταν συνέταιρος ο Κύπριος πρόεδρος. Το δικηγορικό γραφείο ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν διατηρεί χρήματα στην Κύπρο και πως το συγκεκριμένο ποσόν ήρθε στην Κύπρο μία ημέρα πριν επανεξαχθεί για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Το θέμα λαμβάνει όπως αναμενόταν πολιτικές διαστάσεις, αφού η οικογένεια του συζύγου τής κυρίας Ελσας Αναστασιάδη, σύμφωνα με στοιχεία, μετέφερε εκτός Κύπρου ακόμα 26 εκατ. ευρώ λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της 15ης Μαρτίου στο Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων.

Τα νέα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Mega Κύπρου προέρχονται από τη λίστα με τα 6.000 άτομα και εταιρείες που δόθηκε από την κεντρική τράπεζα στην επιτροπή θεσμών της Βουλής. Η συγκεκριμένη λίστα υπάρχει σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις μόνο σε δύο αντίγραφα: ένα στη Βουλή και ένα στην κεντρική τράπεζα.

Αγνοια για Ουκρανό

Στη λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλα ονόματα πολιτικών προσώπων που φέρονται να έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου, ενεργώντας ως εκπρόσωποι εταιρειών. Ενας από αυτούς φέρεται να έβγαλε για λογαριασμό μεγάλης εταιρείας ποσόν 2 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος πολιτικός ήταν μέλος του δ.σ. της εταιρείας η οποία διακινεί ετησίως περί τα 460 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσόν που μεταφέρθηκε σε ξένες τράπεζες από τις τράπεζες τις Κύπρου υπολογίζεται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ! Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αφορά συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Εν τω μεταξύ το δικηγορικό γραφείο Νίκου Αναστασιάδη, το οποίο πλέον διαχειρίζονται οι κόρες του, με χθεσινή ανακοίνωση διαψεύδει πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση των «Financial Times» και αναδημοσιεύτηκαν από ρωσικά, ουκρανικά και κυπριακά ΜΜΕ, για μεταφορά 30 εκατ. δολαρίων από Ουκρανό ο οποίος ήταν πελάτης του γραφείου. Το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης & Συνεταίροι» υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε ως πελάτες τούς συγκεκριμένους αλλοδαπούς ή εταιρείες που να ανήκουν σε αυτούς.

Εν τω μεταξύ αλγεινή εντύπωση δημιουργούν οι δικαιολογίες της κυπριακής κυβέρνησης για το νομοσχέδιο που αφορούσε το «κούρεμα» καταθέσεων και είχε ετοιμαστεί πριν από την απόφαση του Eurogroup. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει πως δεν ήξερε τίποτα για την ετοιμασία του νομοσχεδίου και αυτό ετοιμάστηκε από τη Γενική Εισαγγελία έπειτα από οδηγίες υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, που εφάρμοζε πρόνοιες του προσχεδίου Μνημονίου που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με την τρόικα.

* Μετά τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρο Σταυρινάκη που παύτηκε προχθές από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, χθες παύτηκε και ο εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ (Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου) Κώστας Ιωάννου. Σε πορεία εκπαραθύρωσης από την Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται και ο διοικητής της, Πανίκος Δημητριάδης.

Ο υιός Χριστόφια, τα κουπόνια και η θυγατέρα του νεκρού πλοιάρχου

Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ

Ενα σχόλιο του υιού του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Facebook μετατράπηκε σε μείζον πολιτικό θέμα. Ο Χρήστος Χριστόφιας με αφορμή το δημοσίευμα της «Ε» για την παροχή κουπονιών αντί μισθού στους εργαζομένους κάποιων επιχειρήσεων στην Κύπρο, έκανε το εξής σχόλιο:

Διάδοση στο Twitter Διάδοση στο Facebook Αποστολή με Email

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία

Mobile έκδοση Web έκδοση